Vesilahden Liikenne Oy - MARSKIN MAJA JA AULANKO PÄIVÄRETKI

MARSKIN MAJA JA AULANKO PÄIVÄRETKI07.08.2024


MARSKIN MAJA JA AULANKO

Kesämatkamme jälkiruuaksi päätimme tarjota poikkeamisen Lopella ja siellä pääasiallinen kohteemme on Marskin maja. Päiväkäynnille on sitten koottu muutama lähiseudun mukava, virkistävä ja tunteitakin herättävä kohde.

Hyppää kyytiin!

Aloitamme matkan persoonallisella tavalla. Kyytiin voit hypätä Vesilahdesta ja Lempäälästä sekä Tampereelta ja muista ympäristökunnista on varsin kätevä tulla joko Vesilahteen Nyssellä tai Lempäälään Nyssellä tai junalla. Starttaamme klo 9.00.

Ensimmäiseksi ajamme suoraan Marskin majalle ja sinne meille on tilattu opastus. Suomen marsalkka Mannerheimin metsästysmaja eli Marskin Maja on suomalaisten sotilaiden ylipäällikölleen Suomen marsalkka C.G.Mannerheimille jatkosodan aikana rakentama ja lahjaksi antama metsästysmaja marsalkan täyttäessä 75 vuotta vuonna 1942. Maja rakennettiin Suomen valtakunnanrajan itäpuolelle. Jatkosodan loppuvaiheessa vuonna 1944 se siirrettiin purettuna Suomen puolelle ja pystytettiin seuraavana vuonna uudelleen Lopelle Punelian järven rannalle. Nykyisin maja on avoinna myös yleisölle ja se tarjoaa monipuolisia palveluja.

Opastus alkaa klo 10.30.

Suomen marsalkka, vapaaherra Carl Gustaf Emil Mannerheim on yksi Suomen historian merkittävimmistä suurmiehistä. Hän oli neljän sodan ylipäällikkö, valtionhoitaja, tasavallan presidentti ja tutkimusmatkailija. Hän harrasti innokkaasti metsästystä ja ratsastusta. Hän eli nuoruutensa Venäjään kuuluneessa Suomen suuriruhtinaskunnassa ja loi menestyksellisen uran Venäjän keisarikunnan upseerina. Venäjän vallankumouksen yhteydessä vuonna 1917 hän palasi Suomeen. Sekä itsenäisen Suomen käymien sotien ylipäällikkönä että tasavallan presidenttinä Mannerheimin viileä harkintakyky ja poikkeuksellinen arvovalta sekä Suomessa että ulkomailla mahdollistivat osaltaan Suomen selviytymisen itsenäisyyden vaikeina ensimmäisinä vuosikymmeninä.

Opastuksen jälkeen siirrymme ravintolaan, jonne valmistetaan varta vasten meidän vierailuamme varten näyttävä ja maittava lounas.

Siirrymme lounaalle klo 11.30.

Ravintola toimii historiallisella Marskin Majan alueella Lopella. Tilausravintola on avoinna ympäri vuoden ja palvelee kokousasiakkaita, yritysten tilaisuuksia sekä laadukkaita illallisia. Kesäravintola avoinna 1.6.-15.8. (hyvä ravintolatarjonta). Meille tarjoillaan sis. alkusalaattipöydän herkut, kaksi pääruoka vaihtoehtoa ja lisukkeen sekä kahvin/teen.

Yltäkylläisinä jatkamme matkaamme kohti entistä Hämeen läänin pääkaupunkia, Hämeenlinnaa ja siellä poikkeamme ensinnä Ahveniston maauimalassa.

Maauimalan alueelle rantaudumme klo 13.15.

Ahveniston maauimala on Hämeenlinnassa Ahveniston kaupunginosassa sijaitseva maauimala, joka rakennettiin vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten. Maauimalassa kilpailtiin nykyaikaisen viisiottelun uintikilpailut. Uimala sijaitsee Ahvenistonharjun rinteessä Ahvenistonjärven vieressä.

Ahveniston alue on Hämeenlinnassa kaikkien paikallisten tuntema ja alueeseen liittyy paljon historiaa ja muistoja. Ahveniston alue on rakennettu liikuntakohteeksi jo vuoden 1952 olympialaisten viisottelua varten, jolloin alueella järjestettiin miekkailu-, maastojuoksu- sekä uintikilpailut. Uintia varten järven rannalle rakennettiin funkkistyylinen maauimala 50m uintiradalla sekä hyppytorneilla. Ahveniston maauimala valittiin vuoden 2017 vuoden liikuntapaikaksi sekä Suomen 100-luontohelmen joukkoon. Uimaranta on kesäisin Hämeenlinnan suosituin sekä alueen liikunta- ja retkeilymahdollisuudet kutsuvat viettämään kesäpäivää. Seuraava tavoite on alueen palveluiden kehittäminen paremmin ympärivuotiseen toimintaan soveltuviksi.

Uimala on jälleen kaikelle kansalle avoin. Poikkeamme, tutustumme, ja halukkaat voivat myös pulahtaa uimaan (hinnat alkaen 3€-4,60€) tai vain tutustua ympäristöön tai poiketa kahvilaan.

Huikeita Aulangon maisemia pääsemme tutkailemaan klo 15 alkaen.

Aulanko on ollut suosittu matkailukohde jo yli sadan vuoden ajan. Nykyinen Aulangon luonnonsuojelualue Hämeenlinnassa tarjoaa matkailijalle komeiden maisemien lisäksi paljon muutakin nähtävää. Aulangon puistometsä nähtävyyksineen sekä Aulangonvuoren näkötornista avautuva kansallismaisema houkuttelevat alueelle vuosittain yli 400 000 kävijää. Alue sopii erityisesti päiväretken kohteeksi. Osa palveluista soveltuu avustajan tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.

Aulangon luonnonsuojelualueeseen kuuluu vuosina 1883 - 1938 rakennettu englantilaistyyppinen puisto, joka rakennuksineen kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. Jotta maisema säilyisi edelleenkin avarana ja puistomaisena, puistometsää hoidetaan aktiivisesti. Puistometsän ohella luonnonsuojelualueeseen kuuluu luonnontilaista metsämaisemaa.

Aulangon puistometsällä on ollut suomalaiseen puistokulttuuriin huomattava vaikutus. Nykyisin Aulangon alue on merkittävä osa Suomen ensimmäistä kansallista kaupunkipuistoa.

Matkan päätteeksi poikkeamme Hämeenlinnan Prismaan (16.15) ja kotimatka alkaa noin klo 17.

Kotikulmat tavoitamme noin klo 18.

Matkan hinta sisältää 65 euroa:

- kuljetukset Vesilahden Liikenteen ajanmukaisella turistibussilla

- opastus Marskin majalla

- lounas Marskin majalla

- lisämaksusta pääsymaksu maauimalaan

- matkanjohtajan palvelutLähtöaikataulu ja hinnat

A
08:20 Vesilahti - Narva 65 €
08:35 Vesilahti - Kirkonkylä 65 €
08:45 Vesilahti - Koskenkylä 65 €
09:00 Lempäälä - S-Market 65 €
Loppi
Hintaryhmät
A: Kuljetus, Aikuinen 65 €

Pääsyliput ja muut palvelut

Pääsyliput ja muut palvelut
Maauimalan maksu, aik. 4.6 €
Maauimalan maksu, eläk. 3 €
Maauimalan maksu, lapsi 3 €

Liikennöitsijä

045-630 1111
vesilahden.liikenne@tila-autot.fi
Mäntytie 3
37470 Vesilahti

Esite tästä matkasta

Aloita varaaminen tästäValitettavasti vapaiden lippujen määrä ei riitä
passengers.validation.frontseats
Syötä kaikille matkustajille etunimi, sukunimi, lipun tyyppi, kyytiinnousupaikka ja mahdolliset lisäkysymykset.