Vesilahden Liikenne Oy - Retki Raatteen tielle 24-27.6.2024

Retki Raatteen tielle 24-27.6.2024

raatteen tieraatteen opaskeskushotelli kalevalakianta laivakuhmokokkolahiljainen kansasoiva metsähotelli kaarleoulun torihotelli kiannon kuohutsuomussalmi

24.06.2024


RETKI RAATTEEN TIELLE 24.-27.6.2024

Tervetuloa mukaan Isenge Clubin kesämatkalle 2024 kotimaamme itäisille kolkille. Matka toteutetaan yhteistyössä Vesilahden Liikenteen kanssa.

Varaukset vahvistaa Tapani Pietilä sähköpostilla, jossa tulee maksutiedot mukana !

Tänä kesänä Isenge Clubin kesämatka suuntaa Suomen historian dramaattisille seuduille; itärajalle, paikkaan, jossa todennäköisesti ratkaistiin se, että voimme nyt nauttia näistä onnen sirpaleista itse kukin elämässämme. Kyllä tähän maahan noidenkin sotien jälkeen jäi vielä aika lailla lääniä kuljettavaksi, ja tulemmekin matkaamaan kesäisessä Suomessa varsin pitkän matkan turvallisesti Vesilahden Liikenteen ajanmukaisessa turistibussissa.

Toki toivomme, että saamme kasaan riittävän suuren porukan, jotta matkan voi toteuttaa ja että matkalla olisi sitten mukana porukkaa, jonka kanssa rupatella, vaikka jonninjoutavia ja nauttia. Ei kukaan jaksa satoja kilometrejä peräjälkeen vain istua, siksi valmistelemme bussimatkalle ajon aikaista taukovoimistelua ja vääntelyä sekä tietysti virkistäviä yhteislauluhetkiä ja toki bussimatkankin aikana kahvi porisee bussissa niille, joiden vatsa sitä vielä kestää.

Lähtö maanantaina 24.6.2024 matkalle seuraavasti:

06.00 Narva

06.15 Kirkonkylä Tapolan pysäkki

 Vesilahti K-Market

06.35 Koskenkylä, Mantere

06.45 Lempäälä, S-Market

06.52 Kuokkalan Neste

07.02 Sääksjärvi, moottoritien ramppi

07.20 Tampere, Vanha kirkko

Suu makeaksi ja matkaan! Kuljettajanamme on Kari Niemi.

Toivottavasti saamme taivaltaa kohti pohjoista suotuisan sään vallitessa. Matkan aluksi on pakko painaa pitkää päivää, sillä yöpymispaikkamme odottaa vasta Kuhmossa. Matkan varrella nautimme Jämsän seudun, Jyväskylän ja Suonenjoen maisemista ennen kuin seisahdamme pitemmäksi aikaa Kuopiossa maittavalle lounaalle Pitkälahteen Kuopioon. Sivuiltamme näette sitten juuri matkan alla, mitä lounaaksi on tarjolla. Tiedotamme allergia-asioita ravitsemusliikkeisiin, kunhan välitätte tiedon meille.

Siilinjärven ja Nilsiän kautta matkamme jatkuu kohti Nurmesta. Siellä pidämme jälleen jaloittelutauon ja kahvipaussin. Matkaa Kuhmoon on enää yksi tunti. Majapaikkamme on hotelli Kalevala ja koitamme saapua paikalle siten, että ehditte nauttia myös hotellin palveluista.

Hotelli sijaitsee Lammasjärven rannalla. Siellä on päärakennuksessa toimiva ilmainen WiFi, erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja gourmet-ravintola, josta on näkymät järvelle. Kaikissa Hotel Kalevalan huoneissa on oleskelualue ja satelliitti-tv. Monista huoneista on näkymät järvelle. Hotelli Kalevalan wellness-alueella on tarjolla 4 saunaa, 2 poreallasta ja erilaisia hierontapalveluja ja hoitoja. Hotel Kalevalaan kuuluu myös baari ja oleskelutila, jossa on takka. Kesäisin ateriat voi nauttia terassilla. Läheisellä rannalla on grillipaikka. Hintaan sisältyy aamiainen ja iltasauna porealtailla yleisillä vuoroilla. Pitkän raskaan matkapäivän kiitokseksi olemme varanneet meille kaikille puolihoitoillallinen (3 ruokalajia). Sen jälkeen ohjelmaa oman olon ja voinnin mukaan.

Tiistai 25.6.2024

Aamiainen omaan tahtiin hotellin monipuolisesta aamiaispöydästä. Jatkamme matkaa klo 9 ja suuntaamme suoraan Raatteen tien opastuskeskukseen. Tämän pitäisi olla se reissumme huippujuttu ja meille on varattu 5 tunnin kokonaispaketti, joka sisältää asiantuntevan opastuksen näissä muistorikkaissa maisemissa sekä keittolounaan (lohi).

Opastuskeskus kertoo kierroksestamme seuraavaa: ” 25.6 noin klo 10.30 - 11.00 aloitamme lohikeittolounaalla, Kanttiini Päämajassa. .

Lounaan jälkeen museo- ja bussiopastuskierros yhteensä 5 tuntia. Raatteen portti - Raatteentie - Suomussalmen kk - Raatteen Portti. Suomenkielinen opastus.

Pääsylippu Raatteen Portin talvisotamuseoon. Sisältää 15 minuutin dokumenttielokuvan. Opas mukana myös museossa.

Pitäisi olla aikamoinen annos historiatietoa meille kaikille! Vähän hassusti tuo lounas on heti tuossa alussa, mutta muita vaihtoehtoja ei oikein ollut ja eiköhän tuo kalakeitto ole varsin kevyt annos kuitenkin.

Ennen kuin siirrymme todella puhdasvetiseen Kiannon kuohut-hotelliin teemme laivaristeilyn: Laiva on rakennettu 1912 Suomussalmella, Siikalahden telakalla uittohinaajaksi ja muutettu henkilöliikenteeseen sopivaksi vuonna 1975. Laivan kapasiteetti on 80 matkustajaa. Laivalla on A-oikeuksin varustettu kahvila, WC sekä kokoustilat 30 henkilölle.

Kianta-laiva risteilee Turjanlinnaan kesäkaudella 2024 päivittäin ja meille on varattu paikat klo 15 lähtevälle vuorolle. Tälläkin matkalla on kyydissä mukana opas koko matkan ajan.

Sitten siirrymme tämän yön majapaikkaamme kylpylähotelli Kiannon kuohuihin, ja matkamme sisältää aamiaisen, päivällisen sekä kylpylä- ja kuntosalikäynnin kerran päivässä niiden aukioloaikoina. Aika hyvä paketti minusta! Saamme nauttia rajan tuntumassa rauhasta ja hehkeästä suomalaisesta kesäluonnosta. Kannattanee ottaa ”offia” mukaan!

Keskiviikko 26.6.2024

Kömmimme virkeinä aamiaiselle omaan tahtiin jatkaaksemme matkaamme taas klo 9. Matkamme elämykseksi ei jää ainoastaan tuo Raatteen tie vaan suuntaamme aluksi lähiseudulla sijaitsevaan erikoisuuteen ”Hiljainen kansa”.

Hiljainen Kansa odottaa siellä pellolla teitä, valmiina kuiskimaan omaa viestiään. Pellolla voi kävellä vapaasti ja vaikka vaihtaa vaatteita niiden kanssa. Nuotiolla valmistuvat nokipannukahvi, letut ja muut suolaiset pienet purtavat. Niittytuparavintolassa valmistamme alusta loppuun ruoat paikallisista raaka-aineista, leivomme luomuleipää ja keräämme yrtit pellolta salaatteihin.

Sodan taakka -monologin kertoo paikallisten naisten kertomattomat sotakokemukset koskettavasti. 16 matkanjärjestäjää koe katsoi esityksen viime syksynä ja saimme kaikilta täydet pisteet. Esitys kestää 40 minuuttia, jonka jälkeen Luonnottaren lounasbuffetti, joka pääsi Hungry for Finland ruokatuotematkan finaaliin 15 parhaan ruokatuotteen joukkoon Suomessa.

Viitostiellä kulkijoita tervehtii vuodenajan, päivänkulun ja valon vaihtelussa elävä näky. Lähes tuhatpäinen Hiljaisen kansan joukko ilmestyy ohi ajavalle äkillisenä näkynä kuin taikaiskusta: aamuisin jurona ja hyökkäävänä, kun valo tulee sen takaa, reippaana ja sävykkäänä keskipäivällä, riemukkaan värikkäänä auringon siirtyessä länteen. Tuuli hulmuttaa heidän heinähiuksiaan, vaatteet ovat rytmikkäässä liikkeessä kuin hahmot olisivat eläviä.

Turvepäisiä olentojaan Reijo Kela käytti ensimmäisen kerran Ilmarin kynnös -esityksessään Suomussalmella Lassilan pellolla 1988. Seuraavan kerran turvepäät esiintyivät Helsingissä kesällä 1994, kun Kainuun maakunta esittäytyi Senaatintorilla. Hahmoja oli varalta 1200, mutta Tuomiokirkon portaille niitä mahtui vain vajaat 700. Hiljainen kansa pystytettiin yöllä, ja se sai kahtena päivänä suurta huomiota ja julkisuutta osakseen. Sitten se poistettiin yöllä ja tuotiin takaisin Suomussalmelle.

Kolmannen kerran Hiljainen kansa seisoi vaiteliaana Ämmänsaaressa Jalonuoman rannalla heinäkuussa 1994, kun Reijo Kela ja Heikki Laitinen kumppaneineen saivat kohua aikaan rohkealla performanssilla Kauniit ja rohkeat, rantojen raukat. Nykyiselle paikalleen Hiljainen kansa sijoitettiin syksyllä 1994. Turvepäitä kohennetaan ja vaatetetaan kaksi kertaa vuodessa; päät saadaan suoraan pellosta, vaatteet järjestetyillä keräyksillä. Työpaja Hanslankarit, joka on rakentanut ja vaatettanut hahmot, vastaa myös niiden säilymisestä kunnossa.

Usein kysellään, mitä Hiljainen kansa oikein tarkoittaa tai mitä se merkitsee. Syrjäytyneitä? Mykkiä kainuulaisia? Unohdettuja? Reijo Kelalta ei saa vastausta. Kukin katsoja tehköön omat johtopäätöksensä. Johonkin viitannee se, että jos Hiljainen kansa riisutaan, paikalle jää tuhatkunta ristiä.

Kun kohdetta tutki tarkemmin, oli pakko sopia myös sinne juuri meille räätälöity ohjelmapaketti. Hei kun lähdemme Ämmänsääresta hotelliltamme seisahdamme soivassa metsässä.

Soiva Metsä on ainutlaatuinen metsään rakennettujen suurikokoisten soitinten järjestelmä Suomussalmen Kaunisniemen harjulla, noin puolen kilometrin päässä kesäteatterista vajaan hehtaarin kokoisella alueella. Siellä voimme käydä soittelemassa omituisia soittimia, kävellä siellä mäntyharjuja pitkin (helppokulkuinen) ja nauttia maisemasta.

Soiva Metsä rakennettiin vuonna 1996 Suomussalmen kunnan kulttuuripalvelujen tilauksesta. Soittimet piirsi mainosgraafikko Markku Penttilä, joka oli myös suunnittelemassa soitinten pystyttämistä ja sijoittelua. Soittimien rakentamisesta ja pystyttämisestä vastasivat soitinrakentamisen ammattilaiset Pekka Westerholm ja Olli Penttilä.

Soiva Metsä on mukava käyntikohde kaikenikäisille. Se tarjoaa luontopolun ja kulttuurikohteen samassa paketissa. Soivan Metsän polut ovat leveitä ja paikoin sorastettuja, toisin paikon jyrkkiä, mutta lyhyehköjä nousuja.

Jos eivät palautteet valehtele tai ole feikkejä – tämänkin olettaisi koskettavan.

Tästä sitten siirrymme tuonne hiljaisen kansan helmaan ja siellä meillä on luvassa 40 minuutin mittainen Sodan taakka monologi.

Sodan taakka -monologi vie kuulijat sodan ajan naisten monenlaisiin tilanteisiin. Naisten rooli kotirintaman pystyssä pitämisessä oli erittäin merkittävä ja naiset toimivat myös rintamatehtävissä. Yksistään lottien tekemän työn ansiosta, 250.000 miestä vapautui rintamalle. Tule elämään hetket lehmien evakkoon kuljetuksessa, partisaani-iskussa, kotirintaman askareissa ja miten selvittiin, kun sodasta palasi muuttunut mies.

Esitys luo kuvaa ihmisen ihmeellisestä selviytymiskyvystä sekä merkityksellisen työn voimasta. Esitykseen on koottu katkelmia Rakkaudentunnustus Isänmaalle –esityksestä vuodelta 2011. Käsikirjoituksen tähän dramatisoi fysioterapeutti Minna Vikholm, joka työssään kuunteli veteraaninaisten omia kohtalon tarinoita sotien ajalta. Tosikertomuksia, jotka olivat jääneet kertomatta. Samoja kokemuksia naiset kokevat tänäkin päivänä sodan jaloissa. Monologin esittää Ritva Huttunen. Vierailun yhteydessä nautitaan Luonnottaren lounasbuffetti sisältäen lettukahvit.

Sitten vain kiitämme tästä kokemuksesta ja jatkamme pitkää matkaamme kohti ensinnä Oulua. Pyrimme ehtimään Oulun torille ennen kuin se suljetaan. Ohjelmisto ilmoittaa matka-ajaksi 2 h 40 min, joten varmaankin klo 15 maissa olemme torin kulmilla. Hengähdystauko ja omavalintaisia ostoksia torilta.

Bussivenyttelyjen jälkeen moni kaipaa jo muunlaistakin liikuntaa ja Kalajoen hiekkarannoilla jäät ovat jo poistuneet ja pääsemme pesemään matkapölyt pois hieman suolaisempaan veteen: Itämeren valtamerivettä vähäsuolaisempaa vettä kutsutaan murtovedeksi, koska sillä on hieman valtamerestä poikkeavia ominaisuuksia. Itämeren pintaveden suolapitoisuus on Tanskan salmissa vielä noin 20, mutta pienenee vaiheittain pohjoiseen päin. Se on Suomenlahden pohjukassa enää 0–3, ja Perämeren pohjukassa noin 2. Tällainen suolapitoisuuden muutos on tyypillistä merten jokisuistoille: Itämerta voidaan siksi eräässä mielessä pitää valtameriin verrattuna suurena jokisuistona.

Onneksi on kesä. Kello on noin 17.30 jatkaessamme matkaa Kalajoelta, mutta Suomen kesä takaa, että näemme edelleen kaiken ympärillämme. Meillä on vieläkin matkaa edessämme noin tunti ennen kuin saavumme viimeiseen yöpymispaikkaamme Kokkolaan hotelli Kaarleen.

Täälläkin huonehinta sisältää monipuolisen buffetaamiaisen. asiakassaunojen ja kuntosalin käytön sekä maksuttoman internetyhteyden.

Torstai 27.6.206

Aamiaiselle jälleen omaan tahtiin ja klo 9.30 aloitamme hotellin edustalta opaskierroksen Kokkolan kaupungissa.

Näin Runebergin päivän tienoilla emme varmaan voi sivuuttaa kansallisrunojamme kotikaupunkia Pietarsaarta vain ohiajamalla, kurkistamme, miltä kaupunki näyttää tällä hetkellä ennen kuin aloitamme paraatimarssimme kohti Pirkanmaata.

Jaamme tämän reilun 4 tunnin ajomatkan mukaviin pätkiin ja matkan aikana pidämme Narva market -stipendikassan täydennykseksi bussissa iloiset arpajaiset ja tällä kertaa palkinnot jaetaan heti bussissa.

Kiitos, että olet kiinnostunut tästä laajasta Suomen kiertomatkastamme.

Matkan hinta 399 euroa, sisältää seuraavat palvelut:

- kuljetus Vesilahden Liikenteen ajanmukaisella turistibussilla—

- matkanjohtajan palvelut

- lounas Kuopiossa 24.6.

- majoitus hotelli Kalevalassa

- illallinen ja aamiainen hotelli Kalevalassa

- saunan ja poreammeiden käyttö hotelli Kalevalassa

- Raatteen tien opastuskeskuksessa 5 tunnin opastus, sisäänpääsymaksu talvisotamuseoon, lohikeittolounas

- laivaristeily Kianta-laivalla Turjanlinnaan sisältää opasmaksun ja pääsyliput Ilmari Kiannon museoon

- majoitus kylpylähotelli Kiannon kuohuissa

- illallinen ja aamiainen kylpylähotellissa

- käynti soivassa metsässä Suomussalmella

- vierailu Hiljainen kansa -matkailukohteessa sisältäen sodan taakka -monologin, Luonnotar-ravintolan lounaan kuuluisten lettujen kera.

- Kapon Grilli paistaa meille kuumat makkarat ja keittää tuoreen kahvin kera Kalajoella

- majoitus Kaarle-hotellissa Kokkolassa

- aamiainen Kaarle-hotellissa

- opaskierros Kokkolassa

Lisämaksut

- huone yhdelle henkilölle 120 euroa

Varaukset ja lisätiedustelut pikimmiten 050 501 2760/Tapani.


Lähtöaikataulu ja hinnat

A
06:00 Narva - Toriaukio 0 €
06:15 Vesilahti - Tapolan pysäkki 0 €
06:18 Vesilahti - K-market 0 €
06:35 Koskenkylä - Koskenvoima 0 €
06:45 Lempäälä - S-market 0 €
06:52 Lempäälä - Kuokkalan Neste 0 €
07:02 Sääksjärvi - Sääksjärven ramppi 0 €
07:20 Tampere - Vanha kirkko 0 €
Hintaryhmät
A: Kuljetus, Aikuinen 399,00

Matkapaketti sisältää
kuljetus, majoitus, laivaristeily

Liikennöitsijä

045-630 1111
vesilahden.liikenne@tila-autot.fi
Mäntytie 3
37470 Vesilahti

Esite tästä matkasta

Aloita varaaminen tästä



Valitettavasti vapaiden lippujen määrä ei riitä
passengers.validation.frontseats
Syötä kaikille matkustajille etunimi, sukunimi, lipun tyyppi, kyytiinnousupaikka ja mahdolliset lisäkysymykset.